25 jaar Jan de Roas

Boottocht ter afsluiting van jubileumjaar

Ter afsluiting van het jubileumjaar maakten de leden van de Jan de Roas Sjongers – met aanhang – op 27 augustus een rondvaart over de Friese wateren. Daarmee kreeg de viering van het 25-jarig bestaan prachtige en zeer geslaagde afsluiting. Met de hiervoor bij uitstek geschikte Simmerwille van de familie Brouwer in Joure werd een hele dag onder perfecte weersomstandigheden een schitterende boottocht gemaakt over de Friese meren.

Bij het passeren van onder andere Sneek en IJlst werd het publiek toegezongen met passende liederen uit het repertoire, waarbij niet alleen het publiek aan de wal, maar ook de varende ‘achtervolgers’ de zangkunsten van de Jan de Roas Sjongers zeer konden waarderen. Mede dankzij de voortreffelijke catering aan boord van de Simmerwille werd het een onvergetelijke dag. En een perfecte afsluiting van de jubileumviering.

DANK AAN DE SPONSOREN

Het jubileumconcert van de Jan de Roas Sjongers op 21 en 22 mei (zie ‘komende optredens’) is mede mogelijk gemaakt door onderstaande sponsoren. Het koor is hen daar zeer erkentelijk voor.


Greydanus aardappelhandel en transport komt van orgine uit Marrum. In 1998 namen ze de aardappelhandel Brouwer uit Joure en Heerenveen over, en vanuit Heerenveen werd in de daarop volgende jaren de eenvoudig begonnen handel in aardappelen uitgebreid tot een internationaal opererende onderneming, die haar thuisbasis dus in Heerenveen heeft. Heel Europa is haar afzetgebied.

Zeventig jaar geleden was Kuperus in Oudehorne een gewaardeerde dorpssmederij. Anno 2022 is Kuperus een allround landbouwmechanisatie- en installatiebedrijf. Gespecialiseerd in onder veel meer tractoren, landbouwmachines, gas- en waterinstallaties, sanitair en stalinrichting.

Hager Service & Techniek in Nieuweschoot is een begrip op het gebied van levering, installatie en reparatie van technische systemen en installaties voor onder meer boten, auto’s, vrachtwagens, caravans, campers, kranen en vakantiehuisjes.

Meer dan 50 jaar is deze Vakgarage een begrip in de regio. Uitgegroeid tot een allround bedrijf met moderne apparatuur voor alle auto’s. Thuis onder iedere motorkap.

Al 28 jaar een bekende naam in Heerenveen en wijde omgeving. Met tal van Chinese specialiteiten en vernederlandste klassiekers als Pekingeend, Tjap Tjoi en Foe Young Hai.

In de nieuwe Service Appartementen Oranjewoud – voorheen in de volksmond de Oranjewoudflat – is de Servicewinkel van Agnes Bennink al vele jaren een zeer gewaardeerde voorziening.

Het perfecte adres voor alle nieuwbouw, verbouw en onderhoudswerken. Realiseert alle bouwplannen, in samenwerking met een bouwkundige. Ook het juiste adres voor levering en montage van kunststof kozijnen.Begonnen als Aardema Thuiszorg, uitgegroeid tot de Aardema Zorggroep met een breed aanbod van professionele zorg aan mensen in Friesland en Groningen. Met onder meer thuiszorg, huishoudelijke hulp, individuele begeleiding en dagbesteding.

Al vele jaren een begrip aan de Sallandlaan in Heerenveen. Geroemd om zijn versheid, deskundigheid, gevarieerdheid, verzorging van Barbecues en vriendelijkheid.

Lang geleden begonnen als een eenvoudige dorpskruidenier. Inmiddels heeft de vierde generatie Brouwer de zaak opgebouwd tot een ultra moderne supermarkt, met naast de zeer goed geoutilleerde supermarktproducten een Plaza Food Eethuis, een Slijterij, een Bloemenwinkel, een KPN-steunpunt en een geldautomaat.

De jonge metaalbewerker Harm Tolsma begon in 1995 in Tjalleberd met de bouw van brandstofopslagtanks. Drie jaar later verhuisde bij naar een nieuw onderkomen aan de IJzerweg in Heerenveen. Zoon Jorn Tolsma heeft inmiddels het roer overgenomen, en onderdeel geworden van TBB (Tank Bouw de Blesse).. Het bedrijf voorziet klanten van de meest innovatieve brandstofopslagtanks.

Een breed georiënteerd MKB-accountantskantoor met acht medewerkers. Het profileert zich met korte lijnen, laag drempeligheid, goede bereikbaarheid, uitstraling en een uitstekende fiscale kennis.

Frans Bouwers is een ervaren geregistreerd mediator. Hij bemiddelt en begeleidt bij organisatieveranderingen.

logo gemeente heerenveen - LindHorst huisvestingsadviseurs bv - LindHorst  huisvestingsadviseurs bv

Het gemeentebestuur van Heerenveen draagt in zijn algemeenheid cultuur een warm hart toe. Reden om het zilveren jubileum van de Jan de Roas Sjongers een financieel hart onder de riem te steken.

We zijn de repetities gestart voor het uitgestelde 25 jarig jubileum, waar we -zoals het nu lijkt- gelukkig toch uitvoering aan kunnen geven.
Op 21 en 22 mei in de Kiekenhof, u hoort er nog meer van!

Gisteravond, 1 februari, vond de eerste muzikantenbijeenkomst plaats, want, zoals u van ons gewend bent: als we iets vieren, dan doen we dat goed! Er zijn tien extra muzikanten aan de Jan de Roassjongers toegevoegd, die enthousiast mee werken aan het jubileum.

Jubileumtaartje voor koorleden en partner

Op 28 april 1996 werd ons koor opgericht. Het 25-jarig bestaan had feestelijk gevierd zullen worden. Vanwege de corona-pandemie konden de geplande jubileumactiviteiten evenwel niet doorgaan. Om de bitterheid enigszins te doen vergeten besloot het bestuur om alle leden en de dirigente van het koor plus hun partner te verrassen met heerlijk, zoet gebak. Bakker Boonstra in De Knipe produceerde een serie gevarieerde, kleurrijke en bovenal smakelijke taartjes met daar bovenop in chocolade het bekende embleem van het koor. De koorleden waren niet op de hoogte van de actie; zij waren dan ook blij verrast. Het koor wil zo snel mogelijk weer repeteren in dorpshuis De Kiekenhof en komend seizoen weer optredens verzorgen.

Op de foto: voorzitter Evert de Jong (rechts) ontvangt de eerste taartjes uit handen van bakker Roel Boonstra.

28 april 2021 bestaan de Jan de Roas Sjongers 25 jaar. Het allereerste openbare optreden vond plaats in 1997. Bij het vijfjarig bestaan werd een CD uitgebracht. Bijgaand twee historische foto’s van beide gebeurtenissen.

Op 18 november 1997 gaven de Jan de Roas Sjongers hun eerste openbare concert. Dat vond plaats in de hal van gemeentehuis Crackstate in Heerenveen. Dirigente was Annie Bos. De accordeonisten Mieke de Groot en Evert de Jong.

Allereerste optreden

Voorste rij v.l.n.r.: Anton Ripassa, Broer Walsma, Jan Heida, Guus Broeren, Marten Wijngaarden (†), Jappie Kuiper, Yme de Jong, Sjoerd Leenstra (†), Sietse van der Wal (†), Jeen Akkerman.

Achterste rij v.l.n.r.: Marcel van Bergen, Anthoon de Wit, Hans IJntema, Henk Nijzing, Roel de Jong, Henk Dommerholt, Alle-Jan Kuiper, Arend Steunebrink (†), Jan de Bruin, Sietze Hofstra, Dick van der Wilt (†).

CD bij vijfjarig bestaan

Bij gelegenheid van het vijfjarig bestaan hebben de Jan de Roas Sjongers, toen geleid door Joke van Alteren, een CD uitgebracht, de eerste en tot nu toe de enige. Roazen út Fryslân (Rozen uit Friesland) is de titel. De opnamen vonden plaats in het dorpshuis van Ravenswoud.

De productie was in handen van Sietze Veenstra en Stef Coers van de Cellar Studio in Appelscha. Appie Scheper maakte speciale arrangementen voor de begeleiding. Op de CD staan 16 e nummers. Het is nu een collectors item….

Presentatie CD.

Het vijfjarig bestaan (2001) werd gevierd met de presentatie van een CD. Het eerste exemplaar werd in ontvangst genomen door Leny Dijkstra, dochter van Frieslands succesvolste cabaretier en revueschrijver Tetman de Vries. Eén van zijn nummers, De Bolle, staat op de CD.

Voorste rij v.l.n.r.: Leny Dijkstra, dirigente Joke van Alteren, Mieke de Groot en Evert de Jong, accordeonisten.

Zangers v.l.n.r.: Germ de Jong (†), Gerrit Veenstra, Andries Veenstra (†), Jacob Drost, Luns Dijkstra, Anton Ripassa, Luitzen van der Hoek (†), Ate Westra, Guus Broeren, Jan Heida, Jappie Kuiper, Elle Tuinstra, Willem Post, Egbert Sikkema, Marten Wijngaarden (†), Jan de Bruin, Douwe de Vries (†), Alle-Jan Kuiper, Sietze Hofstra, Ger Overberg, Rein Bonsma, Sjoerd Leenstra (†), Jeen Akkerman, Sietze van der Wal (†), Jan Kracht, Bonne Schokker, Yme de Jong.