25 jaar Jan de Roas

28 april 2021 bestaan de Jan de Roas Sjongers 25 jaar. Het allereerste openbare optreden vond plaats in 1997. Bij het vijfjarig bestaan werd een CD uitgebracht. Bijgaand twee historische foto’s van beide gebeurtenissen.

Op 18 november 1997 gaven de Jan de Roas Sjongers hun eerste openbare concert. Dat vond plaats in de hal van gemeentehuis Crackstate in Heerenveen. Dirigente was Annie Bos. De accordeonisten Mieke de Groot en Evert de Jong.

Allereerste optreden

Voorste rij v.l.n.r.: Anton Ripassa, Broer Walsma, Jan Heida, Guus Broeren, Marten Wijngaarden (†), Jappie Kuiper, Yme de Jong, Sjoerd Leenstra (†), Sietse van der Wal (†), Jeen Akkerman.

Achterste rij v.l.n.r.: Marcel van Bergen, Anthoon de Wit, Hans IJntema, Henk Nijzing, Roel de Jong, Henk Dommerholt, Alle-Jan Kuiper, Arend Steunebrink (†), Jan de Bruin, Sietze Hofstra, Dick van der Wilt (†).

CD bij vijfjarig bestaan

Bij gelegenheid van het vijfjarig bestaan hebben de Jan de Roas Sjongers, toen geleid door Joke van Alteren, een CD uitgebracht, de eerste en tot nu toe de enige. Roazen út Fryslân (Rozen uit Friesland) is de titel. De opnamen vonden plaats in het dorpshuis van Ravenswoud.

De productie was in handen van Sietze Veenstra en Stef Coers van de Cellar Studio in Appelscha. Appie Scheper maakte speciale arrangementen voor de begeleiding. Op de CD staan 16 e nummers. Het is nu een collectors item….

Presentatie CD.

Het vijfjarig bestaan (2001) werd gevierd met de presentatie van een CD. Het eerste exemplaar werd in ontvangst genomen door Leny Dijkstra, dochter van Frieslands succesvolste cabaretier en revueschrijver Tetman de Vries. Eén van zijn nummers, De Bolle, staat op de CD.

Voorste rij v.l.n.r.: Leny Dijkstra, dirigente Joke van Alteren, Mieke de Groot en Evert de Jong, accordeonisten.

Zangers v.l.n.r.: Germ de Jong (†), Gerrit Veenstra, Andries Veenstra (†), Jacob Drost, Luns Dijkstra, Anton Ripassa, Luitzen van der Hoek (†), Ate Westra, Guus Broeren, Jan Heida, Jappie Kuiper, Elle Tuinstra, Willem Post, Egbert Sikkema, Marten Wijngaarden (†), Jan de Bruin, Douwe de Vries (†), Alle-Jan Kuiper, Sietze Hofstra, Ger Overberg, Rein Bonsma, Sjoerd Leenstra (†), Jeen Akkerman, Sietze van der Wal (†), Jan Kracht, Bonne Schokker, Yme de Jong.

Jubileumtaartje voor koorleden en partner

Op 28 april 1996 werd ons koor opgericht. Het 25-jarig bestaan had feestelijk gevierd zullen worden. Vanwege de corona-pandemie konden de geplande jubileumactiviteiten evenwel niet doorgaan. Om de bitterheid enigszins te doen vergeten besloot het bestuur om alle leden en de dirigente van het koor plus hun partner te verrassen met heerlijk, zoet gebak. Bakker Boonstra in De Knipe produceerde een serie gevarieerde, kleurrijke en bovenal smakelijke taartjes met daar bovenop in chocolade het bekende embleem van het koor. De koorleden waren niet op de hoogte van de actie; zij waren dan ook blij verrast. Het koor wil zo snel mogelijk weer repeteren in dorpshuis De Kiekenhof en komend seizoen weer optredens verzorgen.

Op de foto: voorzitter Evert de Jong (rechts) ontvangt de eerste taartjes uit handen van bakker Roel Boonstra.